2024 va aduce probabil cea mai mare schimbare din istoria rezultatelor Google, SGE urmand sa schimbe semnificativ focusul din industria SEO. 

Iata mai jos un rezumat al celor mai importante stiri pentru aceasta perioada:


1. SGE, noul Google cu rezultate AI, este acum activ in America, Asia si Africa 

Google Search Generative Experience este disponibil din decembrie 2023 prin conturile de Search Labs in 120 de tari. Noile rezultate Google ofera un spatiu generos rezultatelor generate de AI, acest lucru avand potentialul sa influenteze considerabil atat vizibilitatea si traficul site-urilor, in bine sau in rau.

Asigura-te ca adopti din timp tactici care sa ajute AI si SGE sa inteleaga cu incredere totul despre compania ta, produsele tale, si mai ales continutul paginilor tale, astfel incat odata ajuns in Romania, Generative AI sa fie de partea afacerii tale si nu in detrimentul ei.


2. Google a lansat Gemini, un concurent al GPT-4

Gemini este un AI general, multi-model, antrenat pe un set de date masiv de text, audio, imagine, video si cod. Prezentat ca cel mai mare si capabil AI al Google la acest moment, acesta va fi folosit pentru imbunatatirea intelegerii interogarilor si a rezultatelor afisate de Google SGE, incepand din 2024.

Daca ti se pare ca Google lanseaza prea multe produse noi, suntem de acord cu tine. Dar ce poti face pentru a iti ajuta afacerea este sa fii deschis in a te familiariza cu aceste noi unelte si pentru a gasi moduri in care iti poti fi utile. 

Gemini poate fi utilizat, la fel ca si alte AI-uri, pentru a genera continut creativ, util pentru o varietate de sarcini, cum ar fi crearea de continut de marketing sau automatizarea sarcinilor repetitive.


3.  Google a eliminat sugestia „Continut scris de oameni” din recomandarile sale

Mai devreme in acest an, Google a eliminat discret sugestia conform careia continutul unui site ar trebui sa fie "scris de oameni" din ghidurile sale pentru proprietarii de site-uri care doresc performante mai bune in rezultatele cautarii. 

Desi in trecut Google sublinia importanta autorilor umani, incepand cu toamna 2023 Google mentioneaza acum doar ca doreste "continut creat pentru oameni", fara a specifica cine ar trebui sa il scrie. 

Modificarea este in concordanta cu pozitia Google privind continutul generat de inteligenta artificiala, punand accentul pe calitatea continutului in locul metodei de productie. Astfel ca nu trenuie sa iti fie teama sa folosesti unelte AI cat timp continutul este unul util pentru oameni. Ba din contra, continutul scris de un AI poate fi inteles mai bine de AI :)


4. Google incepe stergerea conturile inactive incepand cu decembrie 2023 

Conturile personale Google nefolosite in ultimii 2 ani vor fi sterse incepand de luna aceasta. Detalii suplimentare in anuntul oficial Google

Cum conturile Google pot sta la baza conturilor de Google Analytics sau Google Search Console pentru anumite site-uri, pot contine mailuri importante, fisere stocate in Google Drive, clipuri urcate pe YouTube sau chiar diverse permisiuni pe care nu ti-ai dori sa le aiba alte persoane, asigura-te ca mentii active conturile importante.


Suntem in continuare alaturi de tine cu traininguri private care te ajuta sa te pregatesti pentru noul Google, SGE / SEO pentru AI dar si cu traininguri noi in zona Cybersecurity si Excel pentru Marketeri si Antreprenori. Inscrierea se poate face prin formularul de pe coloana laterala a acestui site. Spor la optimizare!