In primul rand, ce este SEO?

SEO este un acronim ce vine de la Search Engine Optimization, expresie care in Limba Romana se traduce ca Optimizare pentru Motoarele de Cautare.

Poate suna complicat dar nu este; optimizare este un cuvant sinonim cu imbunatatire iar, daca nu va e clar ce inseamna motoare de cautare, cel mai cunoscut si utilizat la acest moment este Google. Asta sigur v-a sunat cunoscut.

Putem spune deci ca SEO este imbunatatirea paginilor web, a site-urilor, pentru motoarele de cautare precum Google, Bing, Yahoo.

De ce sunt motoarele de cautare asa de importante incat se ne imbunatatim site-urile pentru ele?

Atunci cand dorim sa aflam o informatie apelam la Google, la fel si cand vrem sa cumparam ceva, sa gasim un profesionist dintr-un anumit domeniu, sa planuim o excursie si altele. La fiecare cautare apelam de fapt prin Google la o piata online. Asta facem cei mai multi dintre noi, prin urmare, cei cu firme si site-uri sunt foarte interesati ca ei sa apara in rezultate afisate de Google atunci cand cineva cauta servicii si produse ca cele pe care le ofera; o buna prezenta in siteurile de cautare va insemna pentru ei mai multi vizitatori, mai multe persoane interesate si mai multe vanzari.

Promovarea de tip SEO este si o metoda mult mai accesibila ca pret decat achizitionarea altor tipuri de publicitate ca reclama la televizor sau achizitonarea unui baner stradal, de aceea multe firme o prefera. In plus atunci cand faci reclama printr-un baner stradal nu stii daca mesajul va ajunge la cineva cu adevarat interesat, in timp ce printr-o buna promovare pe Google ai siguranta ca vei iesi chiar in fata celor interesati, deoarece iti vor vedea site-ul exact atunci cand fac o cautare cu intentia sa gaseasca acel produs sau serviciu pe care il oferi.

Ce inseamna o prezenta buna pe Google?

Zonele de concentrare a atentiei
Marea majoritate a celor care folosesc Google sau alte motoare de cautare, se opresc asupra primelor rezultate returnate la cautarea lor, de aceea, pentru ca un site sa primeasca multi vizitatori, el trebuie sa se afle pe prima pagina de rezultate returnate de Google, la cautarile legate de domeniul de care tine, si pe o pozitie cat mai superioara.

Daca, sa zicem, ai un magazin online de haine, atunci este in interesul tau ca atunci cand cineva cauta pe Google expresii ca "haine", "haine dama", "haine online", sau nume de produse ca "rochii", "blugi", "bluze", site-ul tau sa apara pe prima pagina de rezultate Google, in primele pozitii.

Pe scurt, o prezenta buna pe Google si obiectivul SEO este aducerea unui site in pozitii de top la cautari relevante pe motoarele de cautare.

Cum poate obtine un site o pozitie superioara in motoarele de cautare?

Google vrea sa arate rezultate cat mai potrivite si mai apreciate pentru fiecare din cautarile pe care oamenii le realizeaza. Daca nu ar face-o oamenii s-ar indrepta spre un alt site de cautare. Prin urmare vom obtine o pozitie cu atat mai buna in motoarele de cautare, cu cat site-ul nostru va fi considerat de ele foarte relevant si cu informatii de calitate pentru utilizatorii lui.

Nu o sa detaliem acum modalitatile prin care se realizeaza asta, ele se explica in cadrul cursului SEO pentru incepatori ce dureaza aproximativ 8 ore. Dar, pentru a va face o idee, rezultatele afisate de Google au la baza un algoritm de pozitionare format din sute de factori din care unii sunt mai mult sau mai putin importanti, prezenti in aceasta formula matematica inca de la aparitia motoarelor de cautare sau aparuti foarte recent.

Optimizarea este un proces tehnic dar si creativ. De cele mai multe ori pentru a imbunatati un site sunt necesare modificari ale paginilor site-ului, adaugare de text, pagini noi, construire de linkuri - recomandari ce vin de la alte site-uri spre site-ul tau. Aceasta e mecanica lucrurilor, cum facem insa modificarile, ce fel de text scriem si ce fel de linkuri construim sunt insa chestiuni mai profunde, unde originalitatea si straduinta pot sa faca o mare diferenta. Nu vom reinventa insa roata, ca orice altceva pana la urma SEO se invata.

La ce ajuta SEO?

Din textul de mai sus cred ca a devenit clar faptul ca SEO ajuta la cresterea profitului unei afaceri. Insa asta nu este tot ceea ce face, impactul lui fiind unul mult mai vast si mai benefic.

SEO ajuta:
- motoarele de cautare sa isi faca mai bine treaba
- oamenii sa gaseasca informatiile, imaginile, produsele etc. de care au nevoie
- firmele mici sa concureze cu marile companii
- o adevarata industrie de specialisti si traineri sa aiba locuri de munca
- la reducerea cheltuielilor cu promovarea online

Fara SEO un nevazator ce navigheaza pe Internet folosind un screen reader - program care ii citeste continutul site-urilor, nu ar reusi sa inteleaga ce contine un site sau altul, in special daca ele sunt formate din imagini denumite sub forma pic2054.jpg in loc de baston-pliabil.jpg

Dupa cum vedeti SEO este de ajutor in numeroase feluri si imbunatatirea site-urilor conduce de fapt la o experienta online mai placuta pentru noi toti.

Speram ca informatiile v-au fost de folos. Pentru a invata practic cum se optimizeaza un site va invitam sa urmati cursurile noastre SEO ce au loc lunar la sediul nostru din Bucuresti dar si online. Inscrierile se fac prin intermediul formularului de inscriere rapida de pe acest site (coloana din dreapta, sus) iar pentru mai multe informatii ne puteti contactala office@cursuri-seo.ro sau 0761 146 285.