Daca citesti acest articol inseamna ca stii deja cat de important este seo pentru afacerea sau proiectul tau online si esti in cautare de servicii seo dintr-un motiv sau altul (nu ai timp sa iti faci singur optimizarea, nu stapanesti seo suficient de bine, cheltuiesti foarte mult cu reclamele Google AdWords, ai observat ca din rezultatele organice Google vin vizitatori care convertesc mai bine sau alt motiv).

Vrei sa stii daca se merita sa angajezi pe cineva pentru asta si alte informatii precum: pe cine ar trebui sa angajezi, pentru cat timp, ce ar trebui sa ii ceri si care ar fi un pret corect? Perfect, despre asta este vorba in acest articol

Servcii SEO sau optimizare proprie?

Inainte de a merge mai departe vreau sa iti aduc in atentie doua aspecte pentru care este recomandat sa inveti sa iti optimizezi singur site-ul:

1. de multe ori scopul tau difera de scopul unor firme care ofera servicii seo prin faptul ca ele isi doresc sa te tina cat mai mult timp ca si client in timp ce scopul tau este sa obtii rezultate intr-un timp cat mai avantajos

si 2. cea mai buna optimizarea a unui site o va face chiar administratorul lui, adica tu, deoarece nimeni dintr-o firma de servicii seo nu iti cunoaste afacerea mai bine ca tine

Acestea sunt doua dintre motivele importante pentru care am inceput sa predam cursuri SEO si sa ii invatam pe cei care au proiecte online cum sa cucereasca singuri Google.

Sunt insa situatii, cand, chiar daca detii cunostinte foarte bune de seo, din cauza ca ai in desfasurare multe proiecte sau vrei sa te concentrezi pe o alta parte a afacerii, vei avea nevoie de o persoana sau de o firma care sa te ajute cu servicii de aceasta natura.

Ce inseamna servicii SEO de calitate?

Pentru a fi sigur ca banii tai vor fi bine investiti, cauta acele persoane sau firme care iti vor oferi:

SOLUTII
- informatii si solutii practice pentru cresterea gradului de optimizare a site-ului
- continut mult si de calitate - articole cu text unic si imagini bine optimizate
- linkuri de calitate - de la site-uri relevante, cu autoritate mai mare, anchor text optimizat, divers
- sugestii de imbunatatire a experientei utilizatorului si de crestere a numarului de conversii

REZULTATE
- monitorizarea activitatii site-ului, a indexarii paginilor si a activitatii din Google Webmaster Tools
- monitorizatea pozitiilor paginilor site-ului in motoarele de cautare pentru expresiile cheie
- informatii periodice despre linkurile castigate si oportunitati
si alte informatii pe care le consideri importante

Pe cine ar trebui sa angajezi?

Ai nevoie de o echipa formata din:
- coordonatorul sau managerul SEO care stiind obiectivele tale va trasa strategia de lucru, va instrui echipa, va urmari activitatea colegilor si a site-ului si va raporta rezultatele
- copywriter-ul - scriitorul de texte, o persoana cu abilitati foarte bune de creare continut
- linkbuilder-ul - persoana metodica cu bune abilitati de comunicare, care va castiga linkuri
- specialistul in social media - persoana cu abilitati de moderare si creare de continut viral

Trebuie inteles faptul ca nu este productiv sa angajezi o singura persoana care sa se ocupe de toate aceste aspecte: coordonatorul care trebuie sa si puna in practica strategia nu va dori sa isi dea singur foarte mult de lucru, link-builder-ul pus sa posteze pe o retea sociala va avea tendinta sa plaseze linkuri mai degraba decat sa starneasca discutii, pentru copywriter strangerea de linkuri va dura mult mai mult decat ar fi durat la cineva specializat pe asta si in plus nu va stii cum sa foloseasca anumite unelte specifice.

Cel mai productiv este ca fiecare persoana sa faca doar acele lucruri la care se pricepe cel mai bine.

Pe langa echipa de mai sus este nevoie si de un programator care sa puna in practica indicatiile primite legate de site, sa creeze aplicatii pentru retelele sociale.

Cat timp dureaza sa obtii rezultate?

Fiecare domeniu este diferit de altul astfel ca daca esti primul pe nisa rezultatele pot aparea in cateva ore, imediat ce motorul de cautare a indexat paginile site-ului tau si le-a gasit relevante pentru o expresie cheie, iar daca intri pe o nisa aglomerata va dura cateva luni de zile pana cand iti vei vedea site-ul pe prima pagina de rezultate la cautarea dupa expresiile cheie.

In general este vorba de 3 pana la 6 luni iar daca esti deja pe prima pagina de rezultate si vrei sa iti depasesti competitorii de pe pozitiile superioare poate dura chiar mai mult decat atat.



Daca esti in cautare de rezultate imediate poti apela la reclamele platite pe Google prin sistemul Google AdWords. Campaniile optimizate AdWords inseamna o prezenta constanta pe prima pagina de rezultate la pret per click micsorat fata de cel obisnuit si poti invata cum sa le construiestin in cadrul cursurilor Google AdWords.

Odata ce ai ajuns primul pe Google pentru expresia cheie trebuie sa continui insa optimizarea pentru a iti pastra pozitia. Astfel ca se poate spune ca optimizarea, care de fapt insemna imbunatatire, este un proces continuu.

Cat costa serviciile SEO?

Firmele SEO ofera pachete lunare care includ mai multe sau mai putine servicii, ore lucrate la site, rapoarte, ore de suport etc. Oferte sunt multe si variate dar un pret pentru servicii care sa livreze rezultate ar trebui sa acopere cel putin: 16 ore de coordonare, 10 articole, 50 de linkuri, 30 de postari sociale insemnand in anul 2013 in jur de 300-500 dolari lunar per site pentru o nisa si expresii cheie pentru care competitia este medie.

Mai exista si varianta de plata per proiec, in anul 2013: 1500-2500 de dolari sau plata la ora: 75 -150 de dolari. Mai multe informatii pe subiect se gasesc pe blogul seomoz intr-un articol ce prezinta rezultatele unui sondaj care incerca sa afle pretul serviciilor SEO in lume.


Este importanta aceasta vedere de ansamblu deoarece, spre deosebire de alte joburi, SEO este o activitate care permite freelancing-ul si colaborarea cu, clienti internationali, firmele nefiind constranse la a oferi servicii doar pe teritoriul tarii lor.

Pe cine sa eviti?

Evita firmele care au ca strategie de linkbuilding doar inscrierea in directoare si chiar promit obtinerea de mii de linkuri. Este cea mai sigura cale spre o penalizare. Cand e vorba de linkuri noua regula este: less is more.

Voi m-ati putea ajuta cumva?

Da, acum oferim servicii SEO sau te putem instrui sau iti putem instrui personalul pentru asta printr-un training la sediul firmei, putem coordona activitatea echipei tale sau sa iti oferim suport online. Ne poti contacta la 0764 118 196 sau prin email la office@cursuri-seo.ro privind o colaborare sau mai multe informatii despre cursurile noastre.